Om overvåking av bier

Som birøkter er det nærliggende å stille seg en del spørsmål:

  • Hvor mye honning er det?
  • Bør jeg inspisere kubene nå?
  • Må jeg gi dem nødfor?
  • Er det sverming på gang?
  • Er det noen som stjeler kubene mine?

Beehivemonitoring har utviklet en løsning som gir svar på disse spørsmålene og mange andre. Det Slovakiske selskapet er ledende i verden på overvåking av bier og de overvåker mer enn 21500 kuber og mer enn 200 i Norge.

Som distributør av produktene i Norge tar vi produktene inn i Norge og tilpasser dem til norske forhold. Når du som kunde får utstyret er det bare å installere – ingen oppsett eller tilpasning er nødvendig.

Produktporteføljen består av forskjellige elektroniske kubevekter, et overvåkingssystem som måler alle andre data og kommunikasjonsløsning. Dataene som overvåkes er blant annet vekt, temperatur inne og ute, fuktighet inne og ute, lydfrekvens og volum, antall aktive bier og eksternt lufttrykk. Alle data lastes automatisk ned til en norsk app på telefonen din som samtidig fungerer som kubekort. Ved uvanlige vektendringer får du varsel på telefonen din. Kubevektens batterikapasitet er 5 år mellom hver lading.

Jeg har installert kubevekter og overvåking på alle mine kuber, det gir meg svært god kontroll og jeg har grunnlag for å sammenligne utviklingen og treffe tiltak. Det er selvsagt morsomt å se utviklingen under trekket når vekten øker med 1 og 2 kg i døgnet, men like viktig på høsten ved innvintring for å se hvor mye for de tar ned og lagrer og så hvordan forsituasjonen bli utover vinteren – du har full kontroll fra sofakroken og slipper være nervøs.

Men temperaturen, lyden og fuktigheten som er data du får fra hjertet er like viktige De forteller deg om det er yngling på gang, hvordan kubetilstanden er og ikke minst du får beskjed om det er sverming på gang.

Kort sagt: Når du overvåker kubene dine så slipper du å synse, du vet – og du slipper å forstyrre biene dine i utrengsmål. Det liker de og derfor får du også mer honning.

Beehivemonitoring Norge